IΔΡΥΣΗ – ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΩΝ

 

Από το έτος 1962 που ιδρύθηκε ο Σύνδεσμος μέχρι σήμερα, υπήρξε μια πορεία δημιουργική που με την προσφορά των παλαιότερων και τον ενθουσιασμό των νεότερων συνεχίζεται και κορυφώνεται στις μέρες μας.

Με την ευκαιρία πολλών χρόνων  αποτολμούμε μια απόπειρα καταγραφής της πορείας αυτής μέσα από τις εμπειρίες μελών μας (ιδιαίτερα από το 1978 και μετά), από τις διηγήσεις των παλαιότερων διαιτητών Ιωάννη Τσομπανάκη, Θανάση Δελήμπαση, Κώστα Σταγάκη, από τα  Καταστατικά μας και το αρχείο του Συνδέσμου.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1962 οι : Ιωάννης Καρδερίμης, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Γεώργιος Γιαχάκης, Κωνσταντίνος Σταγάκης και Βασίλειος Φύκιας, ως μέλη της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του Συλλόγου Ερασιτεχνών Διαιτητών Ποδοσφαίρου Νομού Ρεθύμνης, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον κ. Γεώργιο Δρανδάκη, υπέβαλαν στο Πρωτοδικείο Ρεθύμνου αίτηση για αναγνώριση του Συλλόγου.

Το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, με Προεδρεύοντα τον Πρωτοδίκη Ιωάννη Μαυρακάκη και εισαγγελεύοντα το δικηγόρο κ. Αντωνάκη Κωνσταντίνο,  εξέδωσε στις 16 Οκτωβρίου 1962 τη με αριθμό 152 απόφασή του, με  την οποία αναγνώρισε το Σύλλογο.

Ιδρυτικά μέλη του Συλλόγου υπήρξαν οι : Καρδερίμης Ιωάννης, Δελήμπασης Αθανάσιος, Φυντίκης Εμμανουήλ, Μιχελιδάκης Νικόλαος, Φύκιας Βασίλειος, Σταγάκης Κωνσταντίνος, Μανουσάκης Νικόλαος, Βασιλεδάκης Δημήτριος, Νικολακάκης Πέτρος, Δρανδάκης Ανδρέας, Πραματευτάκης Ιωάννης, Μιχαηλίδης Δημήτριος, Γιαχάκης Γεώργιος, Χαλκιαδάκης Ιωάννης, Βαρδάκης Νικόλαος, Σταγάκης Γεώργιος, Κούνουπας Εμμανουήλ, Γασπαράκης Αντώνιος, Μπερνιδάκης Γεώργιος, Τσομπανάκης Ιωάννης και Κυδωνάκης Κωνσταντίνος.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1968 η Γενική συνέλευση του Συλλόγου αποφάσισε τη μετονομασία του σε <<Σύνδεσμο Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ρεθύμνης>> και την απάλειψη της λέξης <<Ερασιτεχνών>>. Παρόντες σε αυτή τη Γενική Συνέλευση ήταν οι : Γεώργιος Αγριμάκης, Εμμανουήλ Αλεξάκης, Αντώνιος Γασπαράκης, Δημήτριος Γιαχάκης, Αθανάσιος Δελήμπασης, Αναστάσιος Θεοδωράκης, Εμμανουήλ Κουφάκης, Κωνσταντίνος Κυδωνάκης, Νικόλαος Μανουσάκης, Αντώνιος Μακρυδάκης, Δημήτριος Μιχαηλίδης, Δημήτριος Μελλάς, Γαβριήλ Μαυρογιαννάκης, Κωνσταντίνος Πετρακάκης, Κωνσταντίνος Σταγάκης, Ιωάννης Τσομπανάκης, Σταύρος Ριτζάκης, Παναγιώτης Σιμιτζής και Νικόλαος Ψαρράς.

Στις 4 Ιουνίου 1969 ο Σύνδεσμος εναρμόνισε το καταστατικό του με τις διατάξεις του Αναγκαστικού Νόμου 127/1967. Το Διοικητικό Συμβούλιο που αποφάσισε την εναρμόνιση αποτελείτο από τους : Αντώνιο Γασπαράκη, Ιωάννη Τσομπανάκη, Αθανάσιο Δελήμπαση, Σοφοκλή Παρασκευά και Κωνσταντίνο Πετρακάκη. Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέθεσε στο δικηγόρο Δημήτριο Σμπώκο να εκπροσωπήσει το Σύνδεσμο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνης για την εναρμόνιση του καταστατικού.

Νέα τροποποίηση του καταστατικού γίνεται στις 12 Φεβρουαρίου 1979 για να εναρμονισθεί με τις διατάξεις του Νόμου 75/1975. Το Διοικητικό Συμβούλιο το αποτελούσαν τότε οι Αθανάσιος Δελήμπασης, Εμμανουήλ Αλεξάκης, Γαβριήλ Μαυρογιαννάκης, Νικόλαος Παπαδάκης, Ιωάννης Ιωάννου, Νικόλαος Βαρβαντάκης, Κωνσταντίνος Σταγάκης και Εμμανουήλ Κουφάκης και ο δικηγόρος που εκπροσώπησε το Σύνδεσμο στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου ήταν και πάλι ο Δημήτριος Σμπώκος.

Η τελευταία τροποποίηση καταστατικού έγινε στις 24 Ιανουαρίου του 2000, για να εναρμονισθεί το καταστατικό με τις διατάξεις του Νόμου 2725/1999. Το Διοικητικό Συμβούλιο το αποτελούσαν οι Μανόλης Αλεξάκης, Βασίλης Σταμούλης, Γιώργος Κοντογιάννης, Σπύρος Καρνής, Βασίλης Γαγάνης, Κυριάκος Δελήμπασης, Παναγιώτης Κούτουλας, Αντώνης Σταυρουλάκης και  Δημήτρης Χριστοδουλάκης και ανέθεσε στο δικηγόρο Ανδρέα Μεντάκη την εκπροσώπηση του Συνδέσμου στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου για την εναρμόνιση του καταστατικού.

Οι πρώτες σημαντικότερες Αξιολογήσεις στον Σύνδεσμο: Πολλοί υπήρξαν αξιολογημένοι διαιτητές του Συνδέσμου μας σε όλο αυτό το διάστημα. Όμως οι διαιτητές που διακρίθηκαν και ξεχώρισαν ως αξιολογημένοι στην Α΄ ΕΘΝΙΚΗ Ελλάδος στην ιστορία του Σ.Δ.Π. Ρεθύμνου ήταν οι εξής: Ντεμπούτο στην ιστορία μας ως διαιτητής διακρίθηκε ο κ. Βασίλης Σταμούλης (1991-1992). Συγκεκριμένα ο κ. Σταμούλης, στις 29-09-1991 ήταν το πρώτο παιχνίδι που διεύθυνε ΑΕΚ-ΕΘΝΙΚΟΣ 3-0 και ακολούθησαν ΠΑΝΣΕΡΡΑΪΚΟΣ-ΔΟΞΑ 1-1, ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΑΡΗΣ 4-1, ΠΙΕΡΙΚΟΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ 2-1, ΗΡΑΚΛΗΣ-ΚΟΡΙΝΘΟΣ 5-1 και ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 1-2. Επίσης είχε συμμετοχή σε 17 αγώνες ως βοηθός διαιτητή Α΄ Εθνικής.

Ως Βοηθοί Διαιτητές στην Α΄ Εθνική: διακρίθηκε πρώτος ο Γαβριήλ Μαυρογιαννάκης (1981-1982), και ακολούθησαν οι κ.κ. Βασίλης Σταμούλης (1987-1991 και 1994-1995), Εμμανουήλ Καλαϊτζάκης (1991-1992).

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΥΝ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΛΩΣΗ:

Πολλοί υπήρξαν οι διαιτητές που πέρασαν κατά καιρούς από το Σύνδεσμο, άλλος με μεγαλύτερη και άλλος με μικρότερη προσφορά. Πρέπει να αναφερθούν οι Κώστας Κυδωνάκης, Θεοδόσης Χατζημπεκιάρης, Μιχάλης Τζωρτζινάκης, Δημήτρης Κόκκορης, Γιώργος Μανουσάκης, Βαγγέλης Κουμεντάκης, Μιχάλης Κορωνάκης, Κώστας Παπαγιαννάκης, Γιάννης Τζιρίτας, Γιάννης Γιαννικάκης, Μιχάλης Καράλης, Οδυσσέας Γαρτζολάκης, Θανάσης Δελήμπασης, Σοφοκλής Παρασκευάς, Κώστας Χριστόπουλος, Μανόλης Κονιός, Γιάννης Πασπαράκης, Γιάννης Παραδεισανός, Δημήτρης Σημαντήρας, Κώστας Δαφέρμος, Θανάσης Μυριοκεφαλιτάκης, Στέργιος Καραμιχάλης, Στράτος Κατσουλάκης, Νίκος Γαβαλάς, Παύλος Βελιτζέλος, Δημήτρης Βολακάκης, Βαγγέλης Μαγγιώρος, Γιάννης Ζαχαρόπουλος, Βασίλης Παπαδογιαννάκης, Χρήστος Γεώργας, Αντώνης Γιουμπάκης, Ελένη Διώδου, Αντώμνης Ανδρεαδάκης, Παναγιώτης Δαβαρίας, Πέτρος Μισθός, Χριστόφορος Σουμίλας, Γιάννης Καρακάσης, Δημήτρης Τζεϊράνης, Νίκος Καρκαβέλιας, Στράτος Μαυραλεξάκης,  Ηλίας Δάρδαλης, Γιάννης Παπαδομανωλάκης, Χαρίλαος Κλαψινός, Μιχάλης Θεοφώρου, Νίκος Μαρκίδης, Μανόλης Φλουρής, Θεόφιλος Αποστολάκης,  Γαβριήλ Μαυρογιαννάκης, Νίκος Βεργάκης, Γιάννης Τζωρτζακάκης, Γιάννης Σταυρόπουλος, Στέλλα Δουλγεράκη, Κώστας Ζαμπετάκης, Γιώργος Τρουλινός, Αντώνης Ουρανός, Αριστείδης Ψωμάς, Γιώργος Ψωμάς, Γιάννης Κισσανδράκης, Μιχάλης Λιόντος, Ανδρέας Μπιρίκος, Γιάννης Καραβοστασίτης, Γιάννης Κουτσαντώνης, Γιάννης Λιουδάκης, Λευτέρης Πετράκης, Φώτης Μοσχανδρέας, Μιχάλης Βασσάλος, Ματθαίος Βαρβαντάκης, Κώστας Σταγάκης, Αγγελος Μαρκίδης, Γιάννης Ταταράκης, Χρήστος Παπαδογιάννης, Ανδρέας Τζανιδάκης, Νίκος Πάγκαλος, Ματθαίος Ζουμαδάκης, Ανδρέας Διομανταράκης, Στέφανος Κουρουτσαβούρης (μεταγραφή στο ΣΔΠ Πειραιά), Τάσος Ευμορφίδης, Ντίνος Ρητινιώτης, Νίκος Κούτρας, Γιάννης Ταταράκης (μεταγραφή στο ΣΔΠ Αθηνών), Όθωνας Μιχαήλ (μεταγραφή στο ΣΔΠ Αθηνών), Χρήστος Λέκκας, Αργύρης Βλαδίκας, Αντώνης Βογιατζής, Μάνος Νικολουδάκης, Γιώργος Μπαγιαρτάκης, Μηνάς Χουβαρδάς (μεταγραφή στο ΣΔΠ Δωδεκανήσου), Κώστας Λαζαρίδης, Μιχάλης Καλογεράκης, Παναγιώτης Γιαννάκος.

Στέγαση  Συνδέσμου: Μέχρι το 1999 ο Σύνδεσμος πλήρωνε ενοίκιο. Με συντονισμένες ενέργειες της διοίκησης Προέδρου Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ρεθύμνου κ. Αλεξάκη Εμμανουήλ ο τότε Νομάρχης Ρεθύμνου Εμμανουήλ Λίτινας ενέκρινε το κτίσιμο αίθουσας 40 τετραγωνικών μέτρων, μέσα στο Εθνικό Στάδιο Ρεθύμνου και στη συνέχεια η αίθουσα αυτή παραχωρήθηκε στο Σύνδεσμο και έτσι ο Σύνδεσμος μας δεν πληρώνει πλέον ενοίκιο μέχρι και σήμερα.


Αγαπητοί φίλοι/ες του Ρεθυμνιώτικου ποδοσφαίρου,

σας καλωσορίζουμε στην νέα και ανανεωμένη ιστοσελίδα του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Ρεθύμνου. Σε αυτό τον νέο ηλεκτρονικό ιστότοπο, θα έχετε τη δυνατότητα να βρείτε οτιδήποτε αφορά τον χώρο της Ρεθυμνιώτικης διαιτησίας που αντανακλά στο Ελληνικό Ποδόσφαιρο.

Η επίσημη ιστοσελίδα του Συνδέσμου μας στο Ρέθυμνο επαναλειτουργεί μέσα στα πλαίσια των ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της τεχνολογίας και τον κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Ο αρχικός στόχος δημιουργίας της σελίδας ήταν να υπάρχει συνεχής και άμεση ενημέρωση για τα γεγονότα και τις εξελίξεις εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων, χωρίς όμως να παραλείπεται η χρήση της τεχνολογίας η οποία έχει την δυνατότητα να προσφέρει άμεση και γρηγορότερη ενημέρωση τόσο στους διαιτητές μας όσο και στους αξιωματούχους – φιλάθλους που αγαπούν το άθλημα.

Παράλληλα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο μια νέα συντονισμένη προσπάθεια, με την δύναμη όλου του Συμβουλίου του Σ.Δ.Π. Ρεθύμνου για την προώθησης της Ρεθυμνιώτικης διαιτησίας που έχει ως ένα και μοναδικό στόχο να την αναδείξουμε και να την αναβαθμίσουμε πανελλαδικά.

Η επίσκεψη σας στην νέα μας ιστοσελίδα είναι μια χειρονομία που μας δίνει δύναμη να συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας αλλά παράλληλα μας προσδίδει και περισσότερες ευθύνες για πληρέστερη ενημέρωση σας, μέσα από μια διαδικασία συνεχούς εμπλουτισμού του περιεχομένου της ιστοσελίδας μας.

 

Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας.

Με εκτίμηση,

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Σ.Δ.Π. Ρεθύμνου